۱- متصل به شبکه (On Grid): در سیستم متصل به شبکه برق تولید شده از انرژی خورشید به شبکه برق سراسری تزریق خواهد شد. در حقیقت در این سیستم کاربر برق تولیدی خود را به سازمان انرژی های تجدیدپذیر و بهره وری انرژی ایران (ساتبا) که دولتی است می فروشد. در این روش، برق تولید شده پس از تبدیل شدن بوسیله اینورتر مخصوص سیستم های متصل به شبکه و با استفاده از کنتورهای مخصوص، به شبکه برق سراسری تزریق خواهد شد. در این حالت کاربر در حقیقت یک نیروگاه کوچک خورشیدی در خانه خود احداث نموده است که با توجه به سرمایه و فضا می تواند از ۱ تا ۲۰ کیلووات در خانه نیروگاه احداث نماید.
اجزای سیستم فتوولتائیک (خورشیدی) عبارتند از:
۱- پنل (سلول های فتوولتائیک): این سلول ها مربع های نازک دیسک ها یا فیلم هایی از جنس نیمه هادی هستند که ولتاژ و جریان کافی را در زمان قرار گرفتن در معرض تابش نور خورشید تولید می کند. پنلهای خورشیدی متداول به دو نوع مونو کریستال و پلی کریستال تقسیم میشوند. پنلهای مونو کریستال کمی بهتر از پنل پلی کریستال میباشند. یعنی با کمترین تابش نور بیشترین جریان ممکن را تولید می کنند و تحریک پذیری سلول خورشیدی مونو کریستال به نور بیشتر از انواع سلول های پلی کریستال است .
پنلهای خورشیدی (Solar Panel) جهت تولید انرژی الکتریکی در نیروگاه خورشیدی به کار برده میشوند. یک پنل گران قیمت با بازدهی بالا ممکن است دقیقا” به اندازهی یک پنل استاندارد یا مقرون به صرفه تحت شرایط مشابه خوب عمل کند. برای انتخاب یک پنل خورشیدی پارامترهایی مانند کیفیت تابش خورشید، زاویه نصب، ضریب دمایی و ... باید مورد بررسی قرار بگیرد.
اینورتر (مبدل): وسیله ایست که جریان مستقیم برق (DC) را به جریان متناوب (AC) برای مصرف، تبدیل می کند. اینورترهای خورشیدی به دو نوع منفصل از شبکه و متصل به شبکه تقسیم میشوند. که در نیروگاه های خورشیدی مدل متصل به شبکه کاربرد دارد و این نوع اینورتر با دریافت ولتاژ و فرکانس شبکه فعال می شود و برق تولید شده توسط پنل ها را با فرکانس و ولتاژ شبکه همسان یا سنکرون میکند و شروع به تزریق جریان به شبکه برق سراسری می نماید.
حفاظت ضد جزیره ای یا ANTI ISLAND : این حفاظت بر روی اینورتر های متصل به شبکه اجباری است و بطور خلاصه از عملکرد اینورتر و تزریق برق به شبکه در زمانیکه شبکه بی برق شده است جلوگیری می کند . این حفاظت برای جلوگیری از برق دار شدن شبکه حین قطع برق انجام می شود تا از بروز حوادث برق گرفتگی در خاموشی های کنترل شده توسط شرکت برق جلوگیری شود.